Scouter

Arkhyttans scoutkår

Arkhyttans scoutkår består av ca 30 scouter inklusive ledare. Vi tillhör Equmeniascout som är en del av en världsvid rörelse. I Sverige finns det ca 70 000 scouter världen ca 60 000 000!

Dag Fredrixon

Kårchef /Scoutledare

070-633 97 38

d.fredrixon@gmail.com

Arkhyttans scouter är alltid på tå
En hjälpande hand du alltid kan få
Att elda, surra, tälja och tävla
är för oss scouter alltid en ära
Frågar man scouten om den är redo
kommer den svara: ALLTID REDO!

Arkhyttans kårrop

Vad är scouting?

Scoutmetoden

Vi kan göra väldigt många olika saker i scouterna. Men för att det ska vara scouting behöver vi använda oss av en särskilt metod, ett arbetssätt som kallas scoutmetoden:

scoutmetoden

Patrullsystemet: Scouting görs bäst i små grupper som vi kallar patruller. Vanligtvis 4-7 scouter i varje patrull.

Scoutlag och scoutlöfte: Detta är vår värdegrund. Scoutlagen består av 7 delar som du kan läsa om lite längre ner. Scoutlöftet avläggs när vi blir scouter och lyder: Jag lovar att efter bästa förmåga följa scoutlagen.

Learning by doing: Att lära genom att göra. Detta är grunden i hur vi lär oss. Vi provar på, reflekterar över vad vi har gjort, och så gör vi det igen.

Symboliskt ramverk: I scouterna har vi många symboler. Det mest synliga är nog halsduk, scoutskjortan och alla märken. Vi har också ceremonier som scoutinvigning och andakter. Våra läger eller terminer kan ha särskilda teman som sätter ramarna för form och innehåll. T.ex. rymden eller något från fantasy-världen.

Lokalt och global samhällsengagemang: I Scouterna vill vi engagera oss i vårt samhälle och skapa en bättre värld. Vi vill vara en positiv kraft både lokalt och globalt. Därför fokuserar vi på samhällsengagemang genom aktiviteter och i att ge äldre scouter möjlighet att åka utomlands.

Stödjande och lyssnande ledarskap: Vi vill att alla scouter ska känna sig sedda och lyssnade till. Vi vill att scouterna ska få växa genom utmaningar och bra ledarskap. Ett bra scoutledarskap handlar om att ta tillvara på scouternas egna initiativ och intressen, att ge scouterna förtroende och låta de få testa på att leda varandra.

Friluftsliv: Att vara utomhus är den bästa miljön för lärande. Här möter vi mycket som utmanar oss och gör att vi utvecklas. Naturen är platsen som ger oss ett annat lugn än den vi hittar inomhus. Vi kan klättra i träd, springa, plocka blåbär, leka, eller sitta ner runt lägerelden tillsammans med kompisar, prata om livet och se upp på stjärnhimmeln innan vi kryper ner i den varma sovsäcken och lyssnar på skogens tystnad.

Scoutmetoden kan du läsa mera om hos Scouterna.

Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.

Scoutens bön

Scoutens egen bön används ofta i samband med scoutandakter, avslutningar eller scoutgudstjänster. Bönen är skriven till scoutrörelsen av biskop emerita Caroline Krook.

Livets Gud, som söker alla
du som ser till var och en,
till vad än du vill mig kalla
är jag redo bli din vän.
Tack för staden och naturen
och för glädje varje dag.
Tack för människor och djuren,
hjälp mig följa scouters lag. 
Amen

länk till equmeniascout

länk till Svenska scoutförbundets hemsida